Jeg var ingen ekspert i å slappe av, men yoga lærte meg å påvirke HRV (hjertevariabilitet)

Lærere underviser ofte det de har behov for å lære selv. Det gjelder absolutt for meg når det kommer til restorative yoga og meditasjon. Jeg var ingen ekspert i å slappe av - det er faktisk sånn at jeg var skikkelig god på det motsatte. Å gire meg opp, være entusiastisk, trene hardt og være overaktivt sosial. 

I min personlighet (og horoskop) er det masse sommerkrefter, ild og yang-energi. Jeg elsker en skikkelig hard treningsøkt og gi alt! Yoga og meditasjon er noe av det vanskeligste jeg har lært for å påvirke HRV og stressnivået mitt. 

Baksiden av medaljen med masse ild-aktivitet er risiko for utbrenthet. Jeg kollapset tidlig i 20-årene. En viktig brikke i min rehabiliteringsprosess har vært behovet for å lære å balansere meg selv og hvile. 

Innhold i artikkelen:

 • Hva er formålet med restorative yoga?
 • Hvordan måle at restorative yoga reduserer stress?
 • Kan yoga påvirke HRV (hjertevariabilitet)?

"We work very hard in our lives, and while we may sleep, we rarely take time to relax. Restorative yoga poses help us learn to rest deeply and completely." Judith Hanson Lasater, Ph.d, physical therapist, has taught restorative yoga around the world since 1971.

Kan yoga påvirke HRV

Hva er restorative yoga?

Det er mange former for yoga, og noen egner seg bedre til å påvirke HRV enn andre. I denne artikkelen ser vi nærmere på restorative yoga, i min erfaring er denne type yoga ypperlig for å påvirke HRV. 

Restorative betyr gjenopprettende. Sett fra yin/yang symbolet er en av de viktigste formålene med restorative yoga å gjenopprette balansen mellom yin (feminine, avslappende, hvile, regenererende) og yang (maskuline, aktive, ild). 

Mitt første møte med restorative yoga var i 2014. Da levde jeg med kronisk utmattelse og min verden var mørk. Jeg var ikke i jobb eller studier, kalenderen var tom og jeg opplevde ikke meg selv som stressa. Allikevel var kroppen min kronisk aktivert, med store smerter og jeg klarte ikke slappe av. 

På den femte timen med restorative yoga opplevde jeg for første gang på over et år at jeg landet i kroppen, kjente på ro og hvile. Det var magisk, nesten litt underlig.  

Yin yoga HRV

Yin yang symbolet. De svarte områdene er yin: det feminine, nærende, regenerasjon, hvile, avspenning, parasymatiske nervesystemet. De hvite områdene er yin: det maskuline, skapende, aktive, ild, sympatiske nervesystemet.

Hvordan måle at restorative yoga reduserer stress?

Det finnes flere måter å måle om restorative yoga reduserer stress. Her er et utvalg:

 • Din egen opplevelse og følelser
 • Reduksjon i smerte eller fysisk ubehag
 • Bedre søvnkvalitet
 • Puls
 • HRV (hjerterytme)

For meg er den aller viktigste måleenheten min egen opplevelse og følelser. Det er så magisk å føle tilstedeværelse i kroppen og komme inn i dyp hvile. Det å finne fred med å tillate seg selv å bare være for noen øyeblikk.

Noe av et vanligste jeg hører fra studenter som deltar på restorative yoga er:

 • Jeg sover så godt etter timene!
 • Plutselig forsvant hodepina
 • Oj, denne timen gikk fort!
 • Det er så deilig å bare få slappe av
 • Jeg har plutselig mer energi!

Den akademiske hjernen slår inn og ønsker objektive målbare resultater

Samtidig slår den akademiske hjernen min inn og ønsker å se objektive målbare resultater. Hva er årsaken til at restorative yoga kan oppleves på denne måten? Reduserer det stress? Har det faktisk en gjenopprettende effekt i nervesystemet? 

Da elsker jeg å kombinere det urgamle (f.eks. yoga, meditasjon, sjamanisme) og verktøy fra vår moderne verden (f.eks. forskning, teknisk utstyr, analyser). 

Med HRV-analyser er det mulig å måle hva restorative yoga gjør med kroppen, nervesystemet og HRV (hjertevariabiliteten).

Restoraive yoga og HRV

I HRV-analysen med autonomhealth vises det på bilde hvordan livsilden regenerer seg under restorative yoga. HRV (hjertevariabiliteten) øker, noe som viser at stressnivået blir redusert og kroppen får muligheten til å regenerere seg.

Kan yoga påvirke HRV (hjertevariabilitet)?

I en 24 timers HRV-analyse er det mulig å se hvordan nervesystemet reagerer på det som skjer med oss i livet. Det autonome nervesystemet regulerer HRV (hjertevariabilitet som er tiden mellom hvert hjerteslag, også kaldt RR-intervaller). Gjennom HRV-analyser er det mulig å måle tilstanden på det autonome nervesystemet. 

Autonomhealth har en genial måte å måle HRV med medisinsk kvalitet på resultatene. De fremstiller hjerteslagene i en grafisk modell som kalles for livsild (se bildet ovenfor). 

Det som overrasket meg når jeg startet å måle HRV med autonomhealth i 2019 var endringene i HRV og livsilden når jeg gjorde restorative yoga og meditasjon

Den viste at restorative yoga virkelig har en gjenopprettende effekt på nervesystemet! Det gir meg enda mer motivasjon til å fortsatt investere i yoga og meditasjon for å ta vare på egen helse med balanse i nervesystemet og sunn HRV.  

Kan restorative yoga påvirke HRV

En annen måling som viser HRV grafisk fremstilt som livsild under restorative yoga. Se hvordan den flammer opp, noe som viser god regenerasjon og balanse i nervesystemet.

HRV som grunnmur for god helse

Jeg sier ofte på mine restorative yogatimer: dette er kanskje en av de beste investeringene du kan gjøre i egen helse. 

Det å skape balanse i nervesystemet er en stor utfordring for mennesker i dagens samfunn.

Vi lever liv som er designet for overaktivitet i det sympatiske (aktive, yang, prestasjon) delen av nervesystemet. Dette er den perfekte oppskriften på uhelse og sykdom, fordi kroppen ikke får muligheten til å reparere og helbrede seg selv

I HRV-analysen kan vi se at restorative yoga og meditasjon har denne regulerende effekten på nervesystemet og gir kroppen muligheten til å reparere og helbrede seg selv! 

Jeg elsker å kunne se at det jeg gjør for min egen kropp og helse faktisk funker. Og jeg elsker enda mer å vite at det jeg underviser hjelper studenter og klienter med deres helse og velvære. 

Kan yoga påvirke HRV

Restorative yoga forbedrer søvnkvaliteten for mange studenter. Hvor de opplever at det er lettere å sovne, dypere søvn og våkner mer uthvilt om morgenen. Kroppen er helt avhengighet av å kunne gå inn i det parasympatiske nervesystemet (yin) for å ha en god søvnkvalitet.  


Hvordan måle at yoga påvirker HRV med autonomhealth?

24 timers HRV-analyse med autonome health har endret min rehabiliteringsprosess og mulighetene jeg har til å skreddersy tiltakene jeg gjør til min kropp og personlighetstype basert på informasjon fra mitt eget nervesystem.

Gjennom HRV-målingene er det også mulig å få informasjon om hvilke type yoga som passer best for din helsesituasjon akkurat nå og personlighetstype. 

Det finnes flere måter å gjøre dette på:

Velg det som passer for deg, og ta kontakt med meg om det er noe du lurer på! Jeg svarer så gjerne. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ikke gå glipp av verdifull informasjon!

Mitt ønske er å nå ut til mennesker som har behov for hjelpen jeg kan tilby og kunnskapen som deles. I mailgruppa blir det ofte litt mer personlige tanker om det som skjer i mitt liv, helhetlig helse og spiritualitet. Hjertelig velkommen!  

Denne siden bruker cookies/informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke siden aksepterer du vår bruk av cookies på denne siden. Velkommen!  Les mer