Du må lære deg å leve med utbrenthet?!

Det er ikke så ofte jeg tenker på tida i livet som var preget av utmattelse og lange dager sengeliggende. Jeg merker det kommer en tristhet over meg når jeg skriver om denne perioden av livet mitt. Den største tristheten kommer av håpløsheten jeg følte og mangelen på klare svar.

Det var ingen som kunne hjelpe. Det var ingen svar på hva som var galt med meg. Uvissheten. Ensomheten i det å kjempe for å få svar. Beskjeder fra leger som sa:

"Dette må du lære deg å leve med. Du er ung, så kanskje det går over etter hvert."

For meg var dette uakseptabelt. Det ville vært å gi opp mitt eget liv i begynnelsen av 20-årene, og resignere til en hverdag fylt med smerter og dyp depresjon på grunn av tapt fremtidshåp.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på:

  • Hvorfor HRV-analyser kan være et viktig verktøy i rehabiliteringsprosessen for å komme ut av utbrenthet eller kronisk utmattelse
  • Hjertevariabilitet (HRV) fremstilt som livsild
  • HRV-målinger for å finne balanse mellom aktivitet og hvile
  • Hvordan 24 timers HRV-analyse kan hjelpe deg å skreddersy de viktigste tiltakene for å forbedre helsesituasjonen basert på informasjon fra ditt eget nervesystem!

Det er flere ganger jeg har vært en millimeter unna å gi opp. Jeg stod på kanten av stupet til å miste alt fremtidshåp og la meg synke inn i det evige mørket. Heldigvis er jeg enormt sta og fortsatte å lete etter løsninger selv da ting raknet og alt føltes håpløst. 

En av de viktigste verktøyene jeg har funnet i min rehabiliteringsprosess er 24 timers HRV analyse for å få klare svar på hva kroppen tåler!

Den vitale livsilden

I 2019 kom jeg over det helt geniale målesystemet til autonome health. De måler hjertevariabilitet (HRV) over 24 timer, og fremstiller dine egne hjerteslag i en grafisk modell!

Den grafiske modellen blir fremstilt som livsild. I tillegg får du en rekke annen informasjon ut av målingene (mer om dette i en senere artikkel),

Det hadde vært veldig interessant å sett en måling fra da jeg var på det aller sykeste med kronisk utmattelse. Jeg tror ikke det hadde vært mye livsild der! Den første målingen jeg fikk gjort var etter noen år i intensiv rehabilitering, med en livscoach som hjalp meg med kartlegging av de underliggende årsakene til utmattelsen.

Her kan du se hjertevariabiliteten fremstilt som livsvild:

Hva tåler egentlig kroppen?

Etter mange år med utmattelsen mistet jeg kontakten med min egen kroppsbevissthet i forhold til hva kroppen tålte av belastning og stress. I f.eks. utbrenhet, kronisk utmattelse (ME), depresjon eller fibromyalgi kan det være vanskelig å forstå kroppens signaler om hva kroppen egentlig tåler.

Det er vanlig å utvikle et veldig anstrengt forhold til det å være sliten.

I rehabiliteringsprosessen var det lett å enten gjøre for mye og overbelaste meg selv eller gi kroppen for lite belastning. Overbelastning førte blant annet til 4 måneder på krykker, stemmeløshet, tilbakefall med utmattelse, betennelser og lengre perioder med sosial distanse. 

En vond sirkel med tilbakefall 

Etter å ha opplevd resultatene av overbelastning gikk jeg som regel inn i en lenger periode med for liten belastning.

Det førte til inaktivitet. Jeg ble redd for å gjøre ting og de mørke tankene tok overhånd.

Denne onde sirkelen gikk i flere år. Jeg klarte ikke å regulærere mitt eget belastningsnivå og forstod ikke signalene kroppen ga meg. 

Etter så mange år med utmattelse er forholdet til sliten/utmattet/trøtt ganske ødelagt. Det var først når jeg begynte å bruke HRV-målinger aktivt i min rehabiliteringsprosess at jeg klarte å bryte ut av denne onde sirkelen og finne riktig belastningsnivå.

HRV-målinger for å finne balansen mellom aktivitet og hvile

Dr. Alfred Lohninger som har utviklet HRV-målingene med autonome health (som gir medisinsk kvalitet på resultatene av analysen), sier:

"du kan ikke diskutere med ditt eget nervesystem, det gir deg klare svar på hvordan du reagere på det som skjer i livet ditt og hva du gjør!"

Her er den første målingen jeg gjorde med 24 timers HRV måling:

Her er en av mine målinger 6 måneder etter den første målingen, hvor jeg kunne skreddersy tiltakene jeg gjorde til mitt eget nervesystem og kroppens signaler:

Legg merke til forskjellen i livsvilden! På den andre målingen er livsilden både fyldigere, høyere og med mer farger - noe som viser at det er energi og vitalitet tilgjengelig. I tillegg til kvaliteten på livsilden kommer målingen med flere andre parametere som stressnivå, biologisk alder, søvnkvalitet og utbrenthet (mer om dette i en senere artikkel).

Fokus på de viktigste tiltakene basert på informasjon fra ditt eget hjerte

Det som er genialt med HRV-målingene til autonome health er at resultatene på analysen er av medisinsk kvalitet og til å stole på. Det gjør at analysen kan brukes til å skreddersy de viktigste tiltakene du kan gjøre for din egen helsesituasjon basert på informasjon fra ditt eget hjerte og nervesystem (mer om det tekniske rundt dette i en senere artikkel). 

For meg har det ført til at jeg kan ta makten tilbake over min egen helse!

De viktigste tiltakene jeg gjorde de første 6 månedene basert på HRV-analysene:

  • Fokus på søvnkvalitet, som er kroppens viktigste ressurs for å kunne reparere og helbrede seg selv. I HRV-analysen får du klare svar på tilstanden til din søvnkvalitet.  
  • God balanse mellom aktivitet og hvile ut i fra kroppens ressurser. 
  • Endringer i kosthold tilpasset min kropp.

Klare svar på hva kroppen tåler

Noe av det vanskeligste i mine år med rehabilitering etter kronisk utmattelse har vært å finne balansen mellom hvile og aktivitet. Det var så vanskelig å forstå hva kroppen faktisk tåler og ikke tåler!

Konsekvensene av å tråkke feil endte med uker på sofaen, mørke tanker og store kroppslige smerter. Det er vanskelig å finne balanse når konsekvensene er så store, for jeg ble skikkelig redd for å gjøre for mye.  

Det var en så stor lettelse å få tilgang på et klart måleverktøy som gjorde at jeg slapp å lure på hva kroppen tåler, jeg fikk klare svar fra mitt eget hjerte og nervesystem! Presentert på en enkel og forståelige måte.

Her er en av målingene hvor jeg var i flyt-sonen og hadde hatt en intensiv periode med å bygge opp kroppens ressurser:

I denne målingen er det perioder med redusert livsild, dette på grunn av treningsøkter (og er helt normalt og slik kroppen skal reagere på økt puls). Det livsilden viser i bildet ovenfor er at kroppen har veldig god evne til å regenerere seg etter en intensiv treningsøkt!

HRV-målinger kan føre deg tilbake til din egen kroppsbevissthet

Jeg er ingen stor tilhenger av å være avhengig av ytre målinger for å forstå min egen kropp. Som yogalærer har jeg stort fokus på å vende blikket innover og lære kunsten å forstå kroppens eget språk. Hva har den behov for? 

Derfor har det vært viktig for meg, og med mine klienter og studenter, å bruke målingene for å utvikle en følelse for egen kroppsbevissthet igjen. I dag kan jeg så mye bedre forstå signalene kroppen gir og tilpasse deretter. 

Jeg bruker fortsatt HRV-målingene aktivt for å lære meg enda mer om kroppens signaler, dobbeltsjekke at de endringene jeg gjør funker og som en sikkerhet for at jeg ikke pusher meg selv ut over egne grenser. 

Jeg har en personlighetstype som elsker å pushe grenser og er en arketypisk trenings/arbeidsnarkoman. Kanskje du kjenner deg igjen i det å stadig pushe grensene litt for langt? For å ikke gå inn i nye runder med utmattelse bruker jeg HRV målingene for å regulere meg selv og forebygge nye kollaps!

Nysgjerrig og ønsker å teste ut?

24 timers HRV-analyse med autonome health har endret hele min rehabiliteringsprosess og mulighetene jeg har til å skreddersy tiltakene jeg gjør til min kropp og personlighetstype.

Er du nysgjerrig og ønsker en analyse selv? Bestill en helt gratis intro-time hvor vi sammen kan finne ut om dette er noe for deg og jeg gir deg all informasjon du trenger! 

Du fortjener klare svar på hva kroppen din tåler.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inspirasjon til transformasjon

Det føles skummelt for meg å bli helt personlig ute i det åpne rom for alle å lese. For mer innsikt i mine personlig tanker i hverdagslivet, bli med i min indre sirkel på mail! Der kan vi bli bedre kjent i tryggere rammer og jeg deler inspirasjon til transformasjon ut i fra egen livshistorie.  

Denne siden bruker cookies/informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke siden aksepterer du vår bruk av cookies på denne siden. Velkommen!  Les mer

>