Hjertvariabilitet utmattelse

Er det en sammenheng mellom HRV og stress?

Hvordan måle at prosjekt HVILE gir resultater? Eller om det er fare for å gå inn i utbrenthet? Er det mulig å måle stress, så vi kan se om det vi gjør for å stresse ned faktisk funker? JA, med 24 timers HRV måling!

For å være helt ærlig: jeg liker ikke å lure på om det jeg gjør gir resultater. 

Fra idrettsverdenen er jeg vant til å forholde meg til klare resultater. Resultatene på friidrettsbanen var brutalt ærlig og viste veldig klart om det jeg gjorde ga resultater. 

I den alternative verden med livscoaching, sjamanisme, yoga og meditasjon har det vært like viktig for meg å kunne måle om det jeg gjør faktisk gir resultatene jeg ønsker. MEN, det er jo ikke like lett å måle resultatene av dette - for hvordan? Graden av utbrenthet kan ikke måles i millimeter og et årstidsritual kan gi gode følelser, men hvordan måle resultatene?

Innhold i denne artikkelen om HRV og stress:

  • Hva er HRV (heart rate variability) og hvorfor er det så viktig i forhold til kroppens stresstilstand?
  • Er det mulig å måle HRV og stress med resultater som er til å stole på?
  • Hvordan gjøre 24 timers HRV måling med autonome health - en analyse som gir resultater som er til å stole på!
HRV stress yoga

HRV (heart rate variability) - stress i kroppen?

Det finnes måter å måle tilstanden til det autonome nervesystemet og kroppens stresstilstand! Nøkkelen er HRV-analyser.

HRV = hjertevariabilitet (heart rate variability). HRV er tidsvariasjonen mellom hjerteslagene (også kaldt RR-intervaller). 

Hjertevariabiliteten reguleres av det autonome nervesystemet. 

Fra artikkelen Stressa modus? Kunsten å aktivere det parasympatiske nervesystemet har vi innsikt i at denne delen av nervesystemet ikke er viljestyrt, og er delt inn i tre hovedgrener: 

  • det paraysmpatiske (bremsen) nervesystemet
  • det sympatiske (gasspedalen) nervesystemet
  • det enteriske (fordøyelsen) nervesystemet

HRV målinger er veldig godt egnet for å måle kroppens stresstilstand og utbrenthet, fordi det autonome nervesystemet REGULERER hjerteslagene. Gjennom vårt eget hjerte får vi innsikt i nervesystemet og kroppens stresslistand.  

HRV stress måling

Her ser du bildet av en grafisk fremstilling av HRV målt gjennom 24 timer med autonomhealth. Den grafiske fremstillingen kalles for livsild. I denne analysen viser HRV kronisk stress gjennom redusert livsild (samt andre parametere fra analysen, mer om det i en senere artikkel). Livsilden vil også naturlig reduseres med alder. 

Er det mulig å måle HRV med resultater som er til å stole på?

Ved å måle HRV i 24 timer med autnomhealth vil det gi innsikt i hvordan det står til med det autonome nervesystemet (fordi det autonome nervesystemet regulerer hjerteslagene). 

Når kroppen er i balanse vil HRV øke under avslappende aktiviteter (aktivering av det parasympatiske nervesystemet). Når jeg gjør restorative yoga eller meditasjon er det en klar endring i min livsild! HRV vil reduseres ved fysisk aktivitet og belastning (aktivering av de sympatiske nervesystemet).

HRV endrer seg naturlig fra dag til dag, ut i fra hva som skjer i hverdagen av arbeid, fysisk aktivitet, relasjoner osv. Dr. Lohninger (som har utviklet autonomhealth) sier:

"Vi kan ikke diskutere med nervesystemet, det viser virkeligheten i hvordan kroppen reagerer på (det som skjer i) livet!"

Hvis kroppen er i kronisk stressa modus vil det vises i en 24 timers HRV-analyse med autonomhealth. Analysen kan også vise forskjell på kronisk og akutt stress. Mine første analyser viste klart aktivering av det sympatiske nervesystemet og kronisk stress: 

HRV stress

Her ser du en av mine første HRV-analyser med autonome health, gjort på våren i 2019. På denne tiden hadde jeg vært 5 år i rehabilitering etter kronisk utmattelse (ME), men følte meg fortsatt ganske redusert. Det som er positivt i denne analysen er at kroppen hadde evne til å reparere seg selv, gå inn i det parasympatiske nervesystemet og det var ressurser tilgjengelig. Analysen hjalp meg med å skreddersy rehabiliteringsprosessen videre!

HRV måling stress

Analysen viser så mye mer enn kun en grafisk fremstilling av HRV i form av livsild (som vist på bildet ovenfor). Den viser blant annet biologisk alder, potensial for prestasjon, stressprosessering og motstandsdyktighet mot utbrenthet. På mine første analyser var jeg positivt overrasket over at det ikke stod verre til med HRV, stress, kroppens helsetilstand og nervesystem! 

HRV måling og stress - hjelp til å finne balanse

I HRV måling gjort med systemet autonome health (utviklet av Dr. Lohninger med medisinsk kvalitet på resultatene) lager programmet en grafisk fremstilling av HRV gjennom en 24 timers analyse. Den grafiske fremstillingen vises i det som kalles for livsild, som vist i bildene ovenfor. 

Kronisk stress (redusert HRV) vil vises i blant annet redusert livsild.

Jeg elsker dette systemet og har brukt det aktivt i min egen rehabiliteringsprosess. HRV-målingene har hjulpet meg med å finne balansen i hverdagen og få bekreftelse på at det jeg gjør for å forbedre helsa og redusere stress faktisk funker!

Det gjør at jeg ikke trenger å lure på hva slags belastning kroppen faktisk tåler, jeg kan måle det og gjøre justeringer deretter. Og jeg VET hva som er det viktigste å fokusere på for å ta vare på helsa - gjennom informasjon fra mitt eget hjerte og nervesystem. 

HRV stress utbrenthet

Her ser du eksempel på en ganske vital livsild, med ressurser og energi tilgjengelig. Periodene med redusert livsild er trening (og en helt normal reaksjon for kroppen at livsilden reduseres), og viser evne til å regenerasjon etter treningsøkten!

Hvorfor måle tilstanden på det autonome nervesystemet ved hjelp av HRV?

Det autonome nerversystemet er helt sentralt for en god helse, ettersom det regulerer alle kroppens viktige systemer (mer om dette i denne artikkelen). Redusert variabilitet mellom hjerteslagene (HRV) signaliserer et nervesystem ute av balanse.

Når dette får gå over tid kan det utløse problemer som utmattelse, utbrenthet, høyt blodtrykk, søvnproblemer, hormonforstyrrelser og indre uro.

Det å måle 24 timers HRV vil blant annet gi innsikt i: 

Når det er høy variabilitet mellom hjerteslagene (HRV) er det ressurser og energi tilgjengelig for kroppen til å reparere seg selv og ivareta en god helse! I HRV målingen med autonome health vil det vises som en vital og fargerik livsild.

HRV måling er en genial måte å få innsikt i kroppens tilstand! Både for toppidrettsutøvere som ønsker optimal prestasjon og hvile, småbarnsmødre som lurer på hvordan det egentlig står til med sin egen helse, i rehabiliteringsprosesser, utbrenthet eller når det skjer store endringer i livet for å se hva det er behov for akkurat nå for å ta vare på helsa. 

HRV stress meditasjon

HRV målinger viser at kroppen min reagerer ekstremt godt på restorative yoga, pusteøvelser og meditasjon. Det er som en turbomotor i min hverdag for å ta vare på eget energinivå og konsentrasjonsevne. 

For å ha motivasjon til endringer er det viktig å se resultater!

Selv har jeg levd med et skyhøyt kronisk stressnivå, og det var i mange år min normaltilstand. Det kom blant annet gjennom flere år med overtrening, høyt inflammasjonsnivå i kroppen, problemer med tarmsystemet og et evig jag om å prestere. 

Jeg merket ikke en gang at jeg var stressa fordi det var normaltilstanden.

Når kroppen er i ubalanse over lenger tid, trenger den store impulser for å komme tilbake i balanse. En viktig del av min MOTIVASJON for å redusere stress har vært å observere resultatene underveis - med pålitelige målinger og subjektive erfaringer.

Gjennom livsilden i HRV målinger med autonome health fikk jeg direkte tilbakemeldinger fra mitt eget nervesystem om hvordan jeg reagerte på f.eks. restorative yoga, pusteøvelser og meditasjon (og ja, målingene viser at det virker!). Men også om kroppen ble stressa av maten jeg spiste eller hvordan skjermtid om kvelden påvirker søvnkvaliteten. 

Når jeg fikk se resultatene av innsatsen jeg la ned ga det motivasjon til å fortsette reisen mot mer indre ro, hvile og balanse i hverdagen!

I denne videoen får du innsikt i det praktiske rundt en HRV målinger for innsikt i kroppens tilstand. Hvordan foregår analysen og hva slags utstyr er det behov for? 

Hvordan målet HRV med autonomhealth?

24 timers HRV måling med autonome health har endret hele min rehabiliteringsprosess og mulighetene jeg har til å skreddersy tiltakene jeg gjør til min kropp og personlighetstype.

Det finnes flere måter å gjøre dette på:

  • Du kan organisere alt selv gjennom autonomhealth
  • Du kan bestille en GRATIS intro-time med meg - hvor vi ser om dette passer for deg og du kan få svar på alle spørsmål. 
  • Du kan bestille en pakke med både HRV livscoaching med meg, så går vi gjennom alt sammen og skreddersyr prosessen til ditt liv!

Velg det som passer for deg, og ta kontakt med meg om det er noe du lurer på! Jeg svarer så gjerne. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ikke gå glipp av verdifull informasjon!

Mitt ønske er å nå ut til mennesker som har behov for hjelpen jeg kan tilby og kunnskapen som deles. I mailgruppa blir det ofte litt mer personlige tanker om det som skjer i mitt liv, helhetlig helse og spiritualitet. Hjertelig velkommen!  

Denne siden bruker cookies/informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke siden aksepterer du vår bruk av cookies på denne siden. Velkommen!  Les mer