Det å leve med dårlige søvnkvalitet kan være veldig ødeleggende for helse og livskvalitet. Er det mulig å bruke HRV målinger for å få innsikt i søvnkvaliteten? Og gjennom det skreddersy tiltakene for å forbedre søvnen som en viktig del av grunnmuren for kroppen, sinnet og helsa?

Den femte morgenen uten søvn var jeg så sliten at gråten presset på. Dagene blir fryktelig slitsomme uten søvn og nervene tynnslitte. Jeg var utmattet, hadde kort lunte, var sur og gretten mot kjæresten min. 

Etter lang tid med søvnproblemer gruet jeg meg til å legge meg om kvelden, fordi det er ubehagelig og ekstremt kjedelig å stirre i veggen uten å få sove. 

Når prosjekt søvn blir satt på vent...

Jeg orket ikke mer.

Når jeg stod opp om morgenen følte jeg meg MER sliten enn når jeg la meg om kvelden! Gjennom dagen følte jeg meg som en zombie som verken klarte tenke klart, være glad eller tilstede i hverdagen. 

Prosjekt søvn hadde stått på vent en stund, men nå ble jeg tvunget til å sette det øverst på prioriteringslista. Det var tid for å få klare svar på hvordan den stod til med søvnkvaliteten og hva jeg kunne gjøre for å forbedre den, men hvordan?

Hvordan måle søvnkvalitet med HRV?

Hjerteslagene styres av det autonome nervesystemet. I nattetimene er kroppen helt avhengig av å gå inn i det parasympatiske (rolige og regenererende) delen av nervesystemet for å kunne reparere og helbrede seg selv.

Det er derfor god søvn er så essensielt viktig for en god helse. 

Kroppen trenger natten til å reparere seg etter dagens belastninger! Uten god søvn vil belastningen på kroppen etter hvert bli så stor at den ikke kan regenerere seg etter dagens belastning og stress. 

Ved å måle variabiliteten på hjerteslagene får vi god innsikt i kroppens autonome nervesystem. Ved å måle HRV (hjertevariabiliteten) gjennom 24 timer med autonome health vil det gi veldig god innsikt i hvordan det står til med søvnkvaliteten!

Hvorfor måle 24 timers HRV for innsikt i søvnkvalitet?

Dr. Lohgniner har utviklet autonome health, hvor de har over 18 år medisinsk og teknologisk erfaring med HRV-analyser. Han sier at god nattesøvn starter når du står opp om morgenen!

Hva, starter god søvn om morgenen?!

Det som skjer gjennom dagen er superviktig for god søvnkvalitet! Er kroppen i kronisk aktivert sympatisk modus (kronisk stress) gjennom dagen, vil dette påvirke søvnkvaliteten.

Hvis kroppen ikke får tilstrekkelig med sunn aktivering (pulsøkning) gjennom dagen, vil det være vanskelig for kroppen å deaktivere (finne hvile) om natten.

Kroppen er helt avhengig av forholdet mellom aktivering og deaktivering for å finne balanse i nervesystemet, og dermed legge grunnlaget for god søvn om natten. Med 24 timers HRV-analyse gis det derfor god innsikt i helhetsbildet av søvnkvalitet. 


Eksempler på målinger med HRV

Nedenfor er det noen eksempler på målinger med HRV, og hvordan søvnkvaliteten kan utvikles og forbedre seg med de riktige tiltakene! 

Denne målingen viser veldig dårlig søvnkvalitet og en kropp som ikke klarer å aktivere det parasympatiske nervesystemet om natten. Det er ingen søvnarkitektur (med jevnlige sykluser inn i dyp søvnkvalitet) og kroppen har problemer med å regenerere seg selv.

Denne målingen viser en kropp som har utfordringer med å gå inn i det parasympatiske nervesystemet om natten (første del av målingen, til venstre i bildet). Dette har sammenheng med kronisk stress gjennom dagen, med mangel på pauser og hvile. 

Denne målingen viser vitalitet, samt god og regenererende kvalitet på søvnen hvor kroppen har mulighet til å aktivere det parasympatiske nervesystemet. 

HRV analyser for å måle søvnkvalitet

HRV-analyser kan gi svar på om de endringene som gjøres for å forbedre søvnkvaliteten faktisk virker! Målingene har mange flere parametere enn kun en grafisk fremstilling av hjertevariabiliteten (eks. er risiko for utbrenthet, prosessering av stress, biologisk alder, se mer her).

I forhold til søvn gir HRV-analysen innsikt i: 

  • Kroppens evne til å regenerasjon gjennom natten
  • Kroppens evne til å slappe av gjennom natten
  • Forskjell i puls på dag og natt (viser om det er god variasjon mellom aktivering/dekativering)
  • Laveste puls om natten 
  • Innsikt i hvor mye søvn kroppen trenger

Jeg elsker å slippe å lure på om det jeg gjør gir resultater, hvor mye søvn kroppen trenger eller hvor mye belastning den tåler. Autonome health viser informasjon fra eget nervesystem gjort tilgjengelig på en enkel måte, for å gi god innsikt i søvnkvalitet og de viktigste tiltakene for å forbedre den. 

Det kan være veldig viktig informasjon, ettersom søvn er en viktig del av grunnmuren for kroppen og helsa. Ut i fra informasjonen fra eget nervesystem kunne jeg sette inn de riktige tiltakene for å gradvis forbedre min søvnkvalitet.  

Det er ikke alltid så mye som skal til, når vi har tilgang på den riktige informasjonen. 

Hvordan måle søvnkvaliteten med 24 timers HRV-målinger?

24 timers HRV-analyse med autonome health har endret hele min rehabiliteringsprosess og mulighetene jeg har til å skreddersy tiltakene jeg gjør for god søvnkvalitet. 

Det finnes flere måter å gjøre dette på:

  • Du kan analysere testene og organisere alt selv gjennom autonomhealth
  • Du kan bestille en GRATIS intro-time hvor vi ser om dette passer for deg!
  • Du kan bestille en pakke med både HRV-analyse og coaching med meg, så går vi gjennom alt sammen og skreddersyr tiltakene for din søvnkvalitet til deg!

Velg det som passer for deg, og ta kontakt med meg om det er noe du lurer på! Jeg svarer så gjerne. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ikke gå glipp av verdifull informasjon!

Mitt ønske er å nå ut til mennesker som har behov for hjelpen jeg kan tilby og kunnskapen som deles. I mailgruppa blir det ofte litt mer personlige tanker om det som skjer i mitt liv, helhetlig helse og spiritualitet. Hjertelig velkommen!  

Denne siden bruker cookies/informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke siden aksepterer du vår bruk av cookies på denne siden. Velkommen!  Les mer