Holistisk tannbehandling i Norge

Er det mulig å få holistisk tannbehandling i Norge? Finnes det en relasjon mellom kavitasjoner (NICO) og kronisk utmattelse? Hva er egentlig en kavitasjon og er det en diagnose? Kan kavitasjoner være årsaken til problemer andre steder i kroppen?

I denne artikkelen skal vi se nærmere på disse spørsmålene og jeg deler min egen erfaring med kronisk utmattelse og tannhelse. Dette er et tema som i mine øyne er viktig å belyse i forhold til det Norske helsevesenet, fordi kronisk syke mennesker som lider fortjener hjelp.

Uforklarlige smerter og stor fortvilelse

For mange år siden oppsøkte jeg en norsk tannlege med mistanke om hull i en av de bakerste jekslene. Smertene hadde vært der en stund og jeg tenkte det var på tide å sjekke det ut. Jeg hadde ventet en stund fordi jeg gikk på arbeidsavklaringspenger og inntekten ikke akkurat ga rom for store utgifter til tannlegebesøk. 

På den tiden hadde jeg allerede starten min helsereise, så jeg oppsøkte en tannlege som var helhetstenkende og hadde andre utdanninger enn kun tannlege. Han undersøkte tennene mine og tok røntgen, alt så tipp topp ut! Jeg hadde eksellent tannhelse og tennene mine var nydelige uttalte han.

Jeg hadde levd med kronisk utmattelse og smerter i mange år og opplevd så mange ganger å få beskjeden: alt ser bra ut!

I tannlegestolen piplet tårene frem og jeg følte en enorm fortvilelse. Jeg tenkte: "vær så snill, ikke igjen. Ikke nok en gang at opphavet til smertene mine er uforklarlige". Relativt oppgitt sa jeg til tannlegen: "men jeg har fortsatt vondt, hva gjør vi med det?!"

Han pirket borti vevet bak jekselen som var vondt og jeg hoppet nesten i taket. Det var dritvondt. Noen år tidligere hadde jeg operert bort begge visdomstennene i underkjeven.

Han tok frem røntgenbildet igjen og sa at det kunne se ut som jeg hadde to kavitasjoner etter operasjonen av visdomstennene.

Hva er en kavitasjon (NICO)?

Tannlegen forklarte videre at en kavitasjon er et hulrom med dødt beinvev. Kroppen har ikke klart å bygge bein etter at visdomstennene ble fjernet og det danner seg et hulrom med betennelse og dødt beinvev. Dette kan skje etter andre tenner blir trukket eller bak roten etter en visdomstann som er i ferd med å vokse ut. 

Dette hulrommet inneholder ofte virus og bakterier. I tillegg til betennelsen blir dette en stor belastning for immunforsvaret. Kavitasjoner kalles ofte for NICO (det er ikke en helt korrekt betegnelse fordi kavitasjoner ikke nødvendigvis skaper nervesmerter) som står for Neuralgia Inducing Cavitational Osteonecrosis.

Vanligvis er ikke kavitasjoner forbundet med smerte, og de fleste merker ingenting.

Årsakene til mine smerter var at området med dødt beinvev hadde blitt så stort at det gikk ned til en av hovednervene i kjevebeinet - nervus trigeminus (betegnelse NICO vil i dette tilfelle være korrekt). Det var området på venstre side som var vondt hos meg, området på høyre side merket jeg ikke i det hele tatt. Det mest vanlige er at kavitasjoner ikke gir smerter og derfor er det mange som ikke vet at dette skaper problemer for helsa.

syk av mangel på holistisk tannbehandling i Norge

De fleste kavitasjoner er ikke smertefulle, men kan gi mange ulike symptomer som blant annet utmattelse, hodepine, smerter i kroppen, hukommelsesproblemer, mageproblemer og/eller hjerteproblemer.

Er det mulig å få holistisk tannbehandling i Norge og operasjon av kavitasjoner?

Problemet i Norge er at kavitasjoner (NICO) ikke er en diagnose med et nummer. Det er vanskelig å se på røntgen, ettersom det ser ut til at området har beinvev. Tannleger som er trent til å diagnostisere kavitasjoner ser etter strukturforandringer i beinvevet på panorama røntgenbilder.

Ettersom kavitasjoner ikke er en diagnose og det er vanskelig å oppdaget på røntgen har ikke norske tannleger lov til å operere kavitasjoner. De har ikke lov til å behandle noe som ikke eksisterer.

Tannleger i Norge har også veldig begrenset med muligheter for å utføre holistiske tannbehandlinger, ettersom veldig mye av behandlingene som brukes i blant annet Tyskland ikke er lovlig i Norge. Jeg er også usikker på om tannleger i Norge i det hele tatt har lov til å kalle seg for holistisk tannlege. 

Tannlegen jeg var hos her i Norge valgte likevel å behandle mine kavitasjoner, fordi jeg var i så store smerter. Hen åpnet opp området og drillet seg gjennom det øverste tynne beinlaget som gror over hulrommet med dødt beinvev (kavitasjon). Jeg kunne selv høre et lite "plopp" når hen kom gjennom og inn i hulrommet. Tannlegen fortalte at jeg hadde et veldig stort området med kavitasjon som var på omtrent 2x2 centimeter.

I min erfaring, og veldig mange andre tannleger og pasienters erfaring eksisterer kavitasjoner (NICO) Neuralgia Inducing Cavitational Osteonecrosis.

Smertene forsvant ikke og det ble flere komplikasjoner

Tannlegen jeg var hos (som jeg velger å beholde anonym fordi det kan skape problemer hvis det kommer ut offentlig at hen har utført behandling av kavitasjoner) var veldig dyktig og empatisk. Hen gjorde alt som stod i sin makt for å hjelpe meg.

Til sammen utførte vi 6 operasjoner uten suksess.

Etter to av operasjonene fikk jeg kraftig ørebetennelse. Jeg spurte øre-nese-hals legen på et av Norges største sykehus om det kunne ha sammenheng med tannhelsen min. Han flirte hånlig av meg og sa at det ikke var mulig. 

Etter en annen operasjon fikk jeg en kraftig mage-infeksjon. 

Tannlegen så skuffet på meg og sa ærlig: "Mari, jeg kan dessverre ikke hjelp deg mer. Det er tid for at du søker behandling i utlandet hvor de har mer erfaring og kompetanse med komplekse tilfeller av kavitasjoner". 

Jeg var så skuffet. Søke behandling i utlandet hørtes veldig skummelt og usikkert ut. Og ikke minst: det hørtes fryktelig dyrt ut. Jeg hadde allerede vært gjennom et dyrt behandlingsforløp i Norge og hadde brukt alle pengene mine på dette. Jeg la alt på hylla en stund, trengte en pause. 

Nervesmerter i halve ansiktet

Etter hvert som månedene gikk ble smertene verre og det utviklet seg gradvis til nervesmerter i halve ansiktet. Gjennom mine år med kronisk utmattelsessyndrom (ME) har jeg levd med store smerter, men dette var å ta alt til et nytt nivå.

Smertene var så intense at de slukte all min oppmerksomhet, livsglede og energi. Det er en type smerte som ikke dempes av smertestillende og er der konstant gjennom hele døgnet.

Jeg holdt på å bli gal av smerter.

Den sommeren brukte jeg alle mine ressurser på å søke kunnskap om kavitasjoner og holistisk tannbehandling i Norge og utlandet. Dette er nå mange år siden, så det fantes lite informasjon der ute og jeg fant kun 1 bok om holistisk tannhelse. På youtube fant jeg etter hvert en tannlege som var tidlig ute med informasjon! Dr. Domin hadde en video hvor han forklarte hva en kavitasjon (NICO) er og hvordan det kan behandles. 

Intuisjonen min (som jeg lytter aktivt til når jeg skal søke hjelp fra behandlere og ta viktige avgjørelser) fortalte meg at dette var rett sted å oppsøke. Jeg trengte sårt hjelp og var desperat.

holistisk tannbehandling og utmattelse

Helseflyktning for å oppsøke holistisk tannbehandling i Tyskland

Etter jeg hadde avklart den økonomiske situasjonen med familien tok jeg kontakt med en tannklinikk i Tyskland og en i Sveits. Begge klinikkene kom med samme tilbakemelding: det ser ut til at du har 4 kavitasjoner og to visdomstenner som må opereres ut.

Klinikken i Sveits var en del av en holistisk klinikk, Paracalsusklinikken, og de ville ikke ta meg inn som kun pasient på tannklinikken fordi jeg var for syk. Jeg hadde ikke økonomi til å være pasient på Paracelsusklinikken, totalprisen ville blitt for høy. Derfor ble valget enkelt og stemte med min intuisjon, og det ble DNA health and aesthetics med Dr. Domin i Tyskland.

På denne tiden hadde jeg store nervesmerter og fikk først beskjed at de hadde ledig time til meg om 4 måneder. Jeg brast i gråt, det føltes som en evighet. Smertene var for store til å gå så lenge. Jeg sendte de en mail og spurte om de hadde noe tidligere. Dette er svaret jeg sendte tannklinikken når de fortalte at det var en akutt-time ledig:

"I have never been so happy to hear from a dentist before, thank you! It is enough time to arrange with everything to the date you suggested.

Nå startet planleggingen av prosjekt helseflytkning til Tyskland.

Forberedelser til behandling hos holistisk tannlege

Før operasjonen er det viktig å sørge for at kroppen er optimalt forberedt og har det den trenger for å bygge beinvev. Dr. Domin har en bone healing protocol han anbefaler sine pasienter. Det inkluderer kosthold, samt tilskudd av vitaminer og mineraler. 

Nå har jeg erfaring med flere operasjoner av kavitasjoner (mer om dette lenger ned i teksten) og har veiledet mange mennesker i forberedelsene til operasjon - også i forhold til rotfyllinger og sanering av amalgam. Ut over det Dr. Domin anbefaler har jeg funnet ut at det også er andre forberedelser og faktorer som er viktig å ta hensyn til, som blant annet:

  • verktøy for å stresse ned og balansere nervesystemet
  • kroppens evne til avgiftning
  • immunforsvarets belastningsnivå i form av bakterier og virus
  • en helhetlig vurdering på riktig timing av operasjonen
  • røyk- og snusavhengighet 
  • skreddersydd kosthold
  • beredskapsplan om ting ikke går som planlagt 


All-in-one operasjon av kavitasjoner

Nå var jeg så syk at det hadde vært uforsvarlig å reise alene. Samboeren min på den tiden hadde ikke mulighet til å ta fri fra jobb for å være med meg. Pappa hadde akkurat blitt pensjonist og tilbudte seg å være min brukerstyrte personlige assistent (han burde fått lønn). Han hjalp meg å planlegge reisen og var der for meg under hele oppholdet. 

Dagen før operasjonen var jeg inne til kontroll hos tannlegen slik at de fikk bekreftet diagnosen og jeg fikk intravenøs C-vitamin.

På operasjonsdagen fikk jeg intravenøs C-vitamin og antibiotika. Når dette var kommet ut i blodbanen tappet de blod for å lage PRGFT (Platelet-released growth factor therapy). 

Disse blodplatene brukes under operasjonen for å fylle tomrommet etter at de har sanert ut dødt beinvev i kjeven. Dette hjelper kroppen med å sette i gang prosessen med å bygge nytt bein. Dr. Domin fortalte at etter de begynte å bruke dette som en del av behandlingen har behovet for å utføre operasjon av kavitasjoner flere ganger på et området sunket drastisk. 

Deretter satte de i gang med selve operasjonen for å fjerne to visdomstenner og sanere ut fire områder med dødt beinvev. Som en dyktig holistisk tannlege er Dr. Domin veldig varsom i sin håndtering av pasienter og sørger for lite smerter under operasjonen.

Er operasjon av kavitasjoner vondt?

Vanligvis er ikke operasjon av kavitasjoner veldig smertefullt, og de sørger for rikelig med bedøvelse og en varsom operasjon for minst mulig smerter. Min operasjon var et unntak. 

Betennelsen og det døde beinvevet lå rundt hovednerven i kjevebeinet. Dette gjorde deler av operasjonen veldig smertefull (og igjen - dette er veldig uvanlig). Hvis du vurderer operasjon av kavitasjoner vil operasjonen høyst sannsynlig (i 90 % av tilfellene) ikke innebære noe særlig med smerter.

Når betennelsen er nær en hovednerve blir det mer utfordrende. Dr. Domin bruker en type bedøvelse som ikke bedøver nervene, fordi han må få tilbakemelding fra pasienten dersom han treffer en nerve. Dette reduserer risikoen for å skade nerver under operasjonen.

Det ble mange timer i tannlegestolen, men det bemerkelsesverdige var at kroppen min slappet mer og mer av. Dr. Domin fortalte at det er ganske vanlig. Kroppen har vært under en enorm belastning som plutselig forsvinner. Under operasjonen begynte kroppen min plutselig å transportere vekk melkesyra som hadde vært der kronisk gjennom mange måneder. Det var en enorm lettelse.

Kroppen går inn i parasympatisk modus med dyp hvile etter holistisk tannbehandling

Jeg var så letta når operasjonen var over. Kroppen min var så letta. 

I månedene før operasjonen hadde jeg hatt stort fokus på stressreduksjon. Jeg hadde gjort alt jeg kunne for å redusere stress, men allikevel var det er konstant underliggende følelse av stress og uro som jeg ikke hadde kontroll over.

Etter operasjonen slapp dette stresset og kroppen gikk inn i dyp hvile og regenerasjon. Det var en himmelsk magisk følelse å endelig få slappe av! 

Dagene etter operasjonen var super-rolig og jeg sov for det meste. Jeg var skikkelig sliten og det var så deilig å bare la meg synke inn i dyp hvile. 

Holistisk tannbehandling

Smertene kommer tilbake

I ukene etter operasjonen ventet jeg på at smertene skulle bli helt borte. Tre av områdene ble veldig fort bra og jeg merket lite etter et par uker - selv om jeg var gjennom en periode med mye stress i forhold til samlivsbrudd. I venstre kjevebein var det derimot noe som fortsatt ikke stemte.

Jeg var i dialog med Dr. Domin og vi testet ut ulike tiltak for å hjelpe meg. Dessverre uten hell. Tiltakene han ønsket å gjøre var enten ulovlig eller vanskelig å arrangere på kort tid i Norge.

Området ble aldri helt bra og jeg opplevde lokale nervesmerter i kjevebeinet. Jeg bestemte meg for å gi de norske tannlegene et nytt forsøk. Jeg ble sendt til en av Norges beste odontologer. Han sendte meg hjem med noen øvelser for å styrke muskulaturen i kjeven, han mente det var stress og muskelsmerter som forårsaker smertene. 

Jeg forsøkte en annen lokal tannlege. Beskjeden var den samme - stress og muskelsmerter! Det er så lett å legge ansvaret på pasienten når spesialistene selv ikke har fornuftige svar. Jeg gråt i bilen på vei hjem. 

Hele veien var jeg i kontakt med Dr. Domin og han forsikret meg om at årsaken ikke er stress og muskelsmerter. Hans erfaring er at pasientene selv kjenner forskjellen på nervesmerter og muskelsmerter.

Etter et par år drar jeg tilbake for en ny operasjon. Bilder og undersøkelse viser at tre områder er grodd helt fint. Det siste området har også blitt mindre, men det er fortsatt dødt beinvev i kjeven som er årsak til smertene.  

Den andre operasjonen av kavitasjoner

Denne operasjonen var så mye lettere å gå gjennom enn den første. Helsa mi var mye bedre, så jeg planla god tid og en liten ferie i Tyskland. Forrige gang gjorde jeg en feil: vi hadde planlagt for kort tid etter operasjonen for å la kroppen hvile og helbrede seg selv.

Denne gangen gir jeg meg selv god tid etter operasjoner og bare nyter dagene i parasympatisk modus og hvile. Før operasjonen går jeg gjennom bone healing protokoll igjen og gjør også andre tiltak for å forberede kroppen til operasjonen.  

Tredje operasjon av kavitasjoner

Heller ikke denne gangen ble området bra. Jeg hadde fortsatt perioder med lokale nervesmerter som plaget meg. 

I noen perioder var det helt bra, men så kom smertene tilbake i perioder. Jeg undret meg på hvorfor det ikke ble helt bra. Kroppen har jo evne til å bygge bein ettersom de andre områdene har blitt bra. Kan det være en permanent skade på nerven?

Jeg drar tilbake til Tyskland for ny undersøkelse. Området er blitt nesten helt bra, men det er fortsatt betennelse og et området med dødt beinvev. Jeg gjør nye forberedelser og vi gjennomfører en ny operasjon. 

Litt under et år etter operasjonen er jeg fri for smerter i kjevebeinet. Men så får jeg en runde med influensa på høsten og de lokale nervesmertene i venstre kjevebein kom tilbake. Jeg leter fortsatt etter løsninger på dette, men i dag er smertene til å håndtere. Denne gangen er det ikke relatert til at området ikke er grodd, så vi leter etter andre løsninger på problemet. 

Oppsummering av mine tanker rundt kavitasjoner og holistisk tannbehandling i Norge

Hva ville jeg gjort annerledes om jeg skulle oppsøkt holistisk tannbehandling for første gang igjen? Gjennom min erfaring har jeg lært hvor viktig det er å gjøre grundige forberedelser til operasjon av kavitasjoner. Kroppen må ha de ressursene den trenger for å kunne bygge bein og reparere seg selv.

Det hadde ikke min kropp når operasjonene ble gjennomført her i Norge. Jeg var totalt på felgen fra før og veldig sårbar for infeksjoner. Kroppen min var ikke sterk nok til operasjonene. 

Kavitasjoner og andre problemer med munnhelsen kan være en av de viktigste fysiske årsakene til kronisk utmattelse og andre former for kronisk sykdom. Det er særdeles viktig å gjøre noe med dette, samtidig som det er viktig å gjøre ting til rett tid og med de riktige forutsetningene. 

Det er viktig å utvikle et helhetlig perspektiv og gjøre de riktige tingene til rett tid i forhold til kronisk sykdom og holistisk tannbehandling. En syk kropp har ikke nødvendigvis ressursene til å håndtere en slik operasjon og belastningen av blant annet virus og bakterier fra kavitasjonene kan bli for stor. 

Det er viktig å understreke at smertene jeg har i kjeven i dag er en fraksjon av det jeg hadde tidligere. Nervesmertene i halve ansiktet var særdeles intense og jeg hadde ikke klart å leve med disse over tid. Nå er det lokale smerter i kjeven som er mulig å håndtere i hverdagen. 

Ved kronisk sykdom ville jeg sørget for å oppsøke en dyktig holistisk tannlege med lang erfaring, utenfor Norges landegrenser som har lov til å ha tilgang på utstyr og behandlingsmetoder som er nødvendig for å gjøre slike operasjoner på en god måte. 

I tillegg ville jeg samarbeidet med en livscoach eller lignende med erfaring på området for å få hjelp i planleggingen og forberedelsen til operasjonen. Da er det også mulig å kartlegge om det er andre ting som burde gjøres før operasjonen, legge til rette for god timing og eventuelt andre ressurser som burde bringes inn i prosessen.  

Ressurser

Gjennom årene har jeg fått mange spørsmål angående kavitasjoner og munnhelse. Her er svar på de vanligste spørsmålene og ressurser til videre research. Har du flere spørsmål? Ta gjerne kontakt med meg!

Har operasjon av kavitasjoner gjort meg frisk?

Nei. Jeg har gjennom mange år arbeidet på en helhetlig måte for å skape løsninger på en kompleks kronisk helsesituasjon. Operasjon av kavitasjoner har vært en av de viktigste fysiske underliggende årsakene til kronisk utmattelse, men ikke hele bildet. Det har vært viktig for meg å arbeide med både de fysiske, mentale, atferdsmessige og sjelelige underliggende årsakene til kronisk utmattelse og andre helseproblemer.

Link til informasjon om helhetlig livscoaching:

https://www.marianfinsen.no/livscoaching/

Intervju hvor jeg deler min erfaring med holistisk tannbehandling i Norge og Tyskland:

Kavitasjoner som årsak til utmattelse?

Hvilken tannklinikk brukte du?

https://www.dnaesthetics.de/?lang=en

Hva må jeg gjøre for å sjekke om jeg har kavitasjoner?

Bestill time til en norsk tannlege og ta et panorama røntgenbilde. Få klinikken til å sende deg bilde på mail eller last inn på en minnebrikke og send bildene til ønsket tannklinikk i utlandet.

Dr. Domin har nå skrevet en fantastisk bok om munnhelse, du finner den her:

It's all in your mouth

Dr. Domin har vært med i flere podcaster og har flere youtube videoer. Se hele navnet hans i linken til boka og søk på spotify!

Min mentor og lærer Pål-Esben Wanvig har skrevet en veldig bra artikkel om hans erfaring med kavitasjoner og holistisk tannbehandling:

Alvorlig sykdom kan sitte i tennene!

Tannklinikker som kan være verdt å sjekke ut (som jeg ikke har personlig erfaring med):

Paracelsusklinikken

Swiss biohealth

Kjenner du en holistisk tannlege i Norge som vil samarbeide med meg?

Kanskje du som tannlege leser denne artikkelen eller kjenner en tannlege som er åpen for holistiske løsninger. Jeg ser etter tannlege(r) å samarbeide med for å kunne ha et første møte med klienter som ser etter løsninger på kavitasjoner, eventuelt være en back up for komplikasjoner som kan oppstå i etterkant av operasjoner og dele kunnskap og erfaringer. Dr. Domin videreutdanner også tannleger. Vi trenger et nettverk i Norge.  

Jeg håper også fra dypet av mitt hjerte at det er norske tannleger der ute som vil kjempe kampen om å tilby en verdig behandling til norske pasienter med kavitasjoner - NICO - Neuralgia Inducing Cavitational Osteonecrosis.

En viktig opplysning på slutten av en lang artikkel:

Det viser seg at pasienter med nervesmerter på grunn av kavitasjoner (NICO) har høy risiko for å ta sitt eget liv, fordi smertene er uutholdelige å leve med. 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ikke gå glipp av verdifull informasjon!

Mitt ønske er å nå ut til mennesker som har behov for hjelpen jeg kan tilby og kunnskapen som deles. I mailgruppa blir det ofte litt mer personlige tanker om det som skjer i mitt liv, helhetlig helse og spiritualitet. Hjertelig velkommen!  

Denne siden bruker cookies/informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke siden aksepterer du vår bruk av cookies på denne siden. Velkommen!  Les mer